Потребителите масово купуват и хвърлят храна » Съвети в земеделието

юни 20, 2024

Потребителите масово купуват и хвърлят храна

Акценти

  • Храна за над 1 трилион долара отива на боклука всяка година

Всяка година над 1,6 млрд. тона годни за консумация хранителни продукти отиват на боклука

Днес предстои да се проведе кръгла маса във връзка с разхищението на храни. Организатор на събитието е Министерството на земеделието, храните и горите. Проблемът е сериозен не само у нас, но и в много европейски държави. Масово потребителите купуват хранителни продукти в по-големи количества и забравят да седят сроковете на годност. Така в хладилниците ни залежават стоки, които дори може и да не стигнат до трапезата ни.

Организираното мероприятие има за цел да внесе яснота относно практиките за събиране на данни за генерираните загуби. Необходимо е да се помисли и за подходящ начин за пренасочване на нереализираната годна за консумация храна.

Статистиката сочи, че сега в световен мащаб ежегодно на боклука отиват 1,6 млрд. тона хранителни продукти. Те се равняват на повече от 1 трилион долара. Във времена, когато на места хората гладуват, тези цифри показват не само колко неразумно сме изхарчили парите си, но и колко храна е можело да бъда пренасочена още докато е имало възможност за това.

Друг проблем е, че това фрапантно разхищение се генерира основно от домакинствата.

 

Сродни публикации