Потребителите все по-рядко купуват билки » Съвети в земеделието

април 23, 2024

Потребителите все по-рядко купуват билки

Акценти

  • Стабилно е търсенето на традиционните билки, които често се консумират в ежедневието през зимните месеци

Хората предпочитат готовите тинктури, вместо да си направят сами.

Все повече намаляват билкарите у нас. Хората с опит и познания вече са на възраст, а младите не желаят да се занимават с подобна дейност, споделят заетите в бранша. И тук съществува проблемът с набирането на работна ръка. Повечето от хората не желаят да полагат толкова труд, защото доходите от работата са ниски. Освен това специфичното при нея е, че брането на билки се извършва в обедните часове, когато е най-топло. Започва се след 9-10 часа сутринта, за да се използва топлата част на деня, когато се повишава и количеството на етерични масла в растенията.

Билкарите споделят, че търсенето на продукцията им намалява. Хората вече се насочват предимно към готови отвари, малко са тези, които още си ги приготвят сами.

Сравнително стабилно е търсенето на традиционните билки, които често се консумират в ежедневието през зимните месеци. Потребителите все повече насочват вниманието си и към тинктурите, които се предлагат готови в търговската мрежа. Те вървят с указания за начина на употреба, които значително улесняват консумацията им.

 

Сродни публикации