Потвърдиха ново огнище на АЧС в Плевенско » Съвети в земеделието

април 25, 2024

Потвърдиха ново огнище на АЧС в Плевенско

Акценти

  • В зоните на рестрикция са наложени мерки за контрол и ликвидиране на АЧС

То е установено в животновъден обект в село Новачене.

На 4 юли 2019 г. започна провеждането на епизоотично проучване във връзка с огнището в село Жернов, област Плевен. Така на 5 юли 2019 г. от  Българската агенция по безопасност на храните констатираха ново огнище в животновъден обект тип лично стопанство. Той се намира в село Новачене, област Плевен.

Взети са проби от прасетата. От Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София те са потвърдени като положителни за вируса на Африканска чума по свинете (АЧС).

От БАБХ са предприели необходимите мерки за контрол и ликвидиране на заболяването. Те са съобразени с правилата на европейското и националното законодателство, и Плана за спешни действия при контрол на АЧС. Принудителното умъртвяване по хуманен начин и обезвреждането на всички домашни свине стартира на 6 юли 2019 г. Спазват се изискванията на Наредба № 22 за намаляване до минимум страданията на животните по време на клане или умъртвяване.

Създадени са зони на рестрикция (3 км предпазна и 10 км надзорна зони). Там са наложени мерки за контрол и ликвидиране на АЧС.

С цел ограничаване на заболяванията се забранява влизането и излизането на хора и автомобили без разрешение на БАБХ, в района на обектите, по време на изпълнение на мерките, разпредени със заповед на изпълнителния директор на Агенцията. Достъп е разрешен само за служители на МВР, медицински лица, в това число и Спешна медицинска помощ, представители на централната и местната власт, и областната администрация и лица имащи адресна регистрация в съответното населено място.

В сайта на БАБХ е публикувана актуална информация за местата с потвърдени случаи на Африканска чума по свинете в страната. Движението на заболяването може да бъде видяно чрез интерактивната карта.

 

За автора

Сродни публикации