Потвърдиха АЧС в пети свинекомплекс в страната » Съвети в земеделието

април 22, 2024

Потвърдиха АЧС в пети свинекомплекс в страната

Акценти

  • За област Велико Търново това е първият засегнат свинекомплекс

Засегнато е поредното стопанство, в което се отглеждат 17 000 прасета.

От Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатираха ново огнище на Африканска чума по свинете (АЧС). То е установено в индустриална ферма в село Българско Сливово, община Свищов, област Велико Търново. Днес, на 31 юли 2019 г., от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София потвърдиха пробите като положителни за АЧС.

В засегнатия свинекомплекс се отглеждат 17 000 животни. С него индустриалните ферми, в които има потвърдени огнища на АЧС стават пет. За областта това е първият засегнат свинекомплекс.

Областната епизоотична комисия ще заседава днес в Свищов. Предприети са мерките за контрол и ликвидиране на заболяването. Те отговарят на правилата на европейското и националното законодателство и Плана за спешни действия при контрол на АЧС.

Всички заразени и контактни свине в засегнатия свинекомплекса ще бъдат умъртвени по хуманен начин, а труповете им обезвредени. При спазване на нормативните изисквания това ще бъде направено и със свинете в рисковата зона с неясен здравен статус и произход.

 

Сродни публикации