Потвърден е случай на АЧС при отстреляно диво прасе в района на ДГС Панагюрище » Съвети в земеделието

май 09, 2021

Потвърден е случай на АЧС при отстреляно диво прасе в района на ДГС Панагюрище

Акценти

  • За провеждане на лов, ловците предварително подготвят ями за загробване на остатъците от отстреляните диви свине

Една положителна проба за АЧС при взети 5 от отстреляни диви прасета в района на ДГС Панагюрище.

Тя е изпратена в референтната лаборатория на 09.01.2020 г. За останалите проби още няма резултати. От началото на 2020 г. от ловните дружинки на територията на ДГС-Панагюрище са отстреляни 29 диви прасета. В дивечовъдните участъци на Асарел-Медет при индивидуален отстрел са убити 40 броя диви свине.

Земестник областният  управител Йордан Кожухаров председателства редовното седмично заседание на Областната епизоотична комисия. На него беше обсъдена епизоотичната обстановка в страната и региона, изпълнението на мерките за биосигурност и недопускане разпространението на  АЧС.

До 31 януари 2020 г. се удължава срокът за групово ловуване на дива свиня в цялата страна.

Мярката се предприема със заповед на министър Танева. Целта е максимално редуциране на популацията на дива свиня във всички ловностопански райони на страната като мярка за ограничаване разпространението на заболяването АЧС.

Освен удължаване на сроковете за ловуване, със заповед на министъра на земеделието, храните и горите се отменя и зонирането на инфектираните зони при констатирани случаи на АЧС. Отпада забраната за лов в територии, в които е установена дива свиня с наличие  на вируса.

Ловните дружинки следва да спазват стриктно мерките за биосигурност. За провеждане на лов, ловците предварително подготвят ями за загробване на остатъците от отстреляните диви свине. Задължително трябва да се осигурят и препарати за дезинфекция и пръскачки, с които ловците да обработят използваните инструменти, облеклото, обувките, оръжията и принадлежностите към тях, както и автомобилите.

Всички отстреляни по време на лов диви свине задължително се изследват за вируса на АЧС като изследванията са за сметка на БАБХ.

В петте индустриални ферми в област Пазарджик се вземат непрекъснато проби и се изпълняват мерките за биосигурност. Със Заповед на изпълнителния директор на БАБХ в петте обекта са командировани официални ветеринарни лекари, които осъществяват  контрол по изпълнението и прилагането мерките за биосигурност и недопускане разпространението на АЧС.

 

За автора

Сродни публикации