Потвърдено е наличието на чума по свинете във Видин » Съвети в земеделието

май 19, 2024

Потвърдено е наличието на чума по свинете във Видин

Акценти

  • В 3-километровата предпазна зона има една индустриална ферма, която е под ветеринарномедицински надзор

БАБХ потвърди ново огнище на африканска чума при домашни свине в област Видин в лично стопанство.

Там се отглежда една свиня, в квартал Нови път, град Видин. Това е първото огнище на болестта в тази област.

В квартала има само нерегистрирани лични стопанства. В 3-километровата предпазна зона има една индустриална ферма, която е под ветеринарномедицински надзор.

Предприети са мерки за контрол и ликвидиране на заболяването съгласно правилата на европейското и националното законодателство и Плана за спешни действия при контрол на АЧС. Предстои принудителното умъртвяване по хуманен начин и обезвреждане в засегнатия обект. Засегнати ще бъдат и свинете в рисковата зона с неясен здравен статус и произход.

Създадени са зони на рестрикция (3 км предпазна и 10 км надзорна зони), в които са наложени мерки за контрол и ликвидиране на АЧС.

Аналогично на вече предприетите мерки при предходните констатирани огнища, в създадените зони на ограничение в засегнатите области се провежда засилен клиничен и лабораторен надзор.

Хуманно умъртвяване на домашни свине в личните стопанства ще бъде извършено в рисковите квартали на град Видин и село Новоселци.

От БАБХ призовават хората да започнат да колят спешно свинете в задните си дворове, както и напомнят, че месото трябва да премине термична обработка.

Превенцията в момента е най-важна с оглед овладяване на ситуацията. АЧС е опасно и бързо разпространяващо се заболяване. Превенцията му изисква отговорност, стриктност в прилагане на правилата за биосигурност и последователност на мерките

 

За автора

Сродни публикации