Потвърдено е второ огнище на Африканска чума при домашните свине » Съвети в земеделието

април 13, 2024

Потвърдено е второ огнище на Африканска чума при домашните свине

Акценти

  • От БАБХ незабавно са предприели мерки за контрол и ликвидиране на заболяването

От 4 юли започва евтаназирането на домашните прасета.

Сигнал за повишена заболеваемост в животновъден обект в село Жернов, област Плевен е бил подаден в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Това се е случило на 2 юли 2019 г. В лично стопанство са отглеждани 14 свине, от които 2 са умрели. Екип от експерти на ОДБХ-Плевен е извършил проверка на място.

Взети са проби от умрелите прасета. От Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София са потвърдени положителните резултати за вируса на Африканска чума по свинете (АЧС). Труповете на животните са загробени в близост до стопанството. Извършена е и дезинфекция на мястото.

Какво предстои?

От БАБХ незабавно са предприели мерки за контрол и ликвидиране на заболяването. Те са съобразени с правилата на европейското и националното законодателство и Плана за спешни действия при контрол на АЧС. На 4 юли предстои да започне и принудителното убиване по хуманен начин и обезвреждането на всички домашни свине. Ще бъдат спазени  изискванията на Наредба № 22 за намаляване до минимум страданията на животните по време на клане или умъртвяване.

Необходимо е да бъдат свикани заседания на областните и общинските епизоотични комисии. Това ще направят директорите на ОДБХ Плевен, Видин, Монтана, Враца, Велико Търново, Русе, Шумен, Разград, Силистра, Добрич, Варна и Бургас. В заседанията следва да участват и представители на индустрията и ловните съюзи. Целта е да се обсъдят и възможностите за предприемане на спешни мерки за предотвратяване възникването на заболяването.

Създадени са зони на рестрикция. Предпазната е с обхват от 3 км, а надзорната – 10 км. Там са въведени мерки за контрол и ликвидиране на АЧС. В обхвата на двете зони няма индустриални ферми за свине, а също и източнобалкански свине. Там се отглеждат само домашни прасета в обекти тип „лично стопанство“. Превантивно хуманно евтаназиране на всички домашни свине ще бъде извършено в 3-километровата предпазна зона. Предвидено е в населените места, попадащи в 10-километровата надзорна зона да бъдат извършени клинични прегледи и лабораторен надзор.

В сайта на БАБХ е публикувана актуална информация за местата с потвърдени случаи на Африканска чума по свинете в страната и движението на заболяването. Това може да се проследи и чрез интерактивната карта. Публикувана е и информационна брошура с указания и съвети за ловците, стопаните и гражданите.

 

Сродни публикации