Потвърдени са нови шест огнища на АЧС » Съвети в земеделието

април 13, 2024

Потвърдени са нови шест огнища на АЧС

Акценти

  • Заразени са прасета в лични стопанство в плевенските села Брест, Милковица, Долни Вит, Драгаш войвода, Санадиново, Бацова махала

На 10 юли 2019 г. по хуманен начин ще бъдат умъртвени заразените животни.

На 9 юли от Българската агенция по безопасност на храните констатираха още шест огнища на Африканска чума по свинете. Заразени са прасета в лични стопанство (тип заден двор) в селата Брест, Милковица, Долни Вит, Драгаш войвода, Санадиново, Бацова махала –  област Плевен.

След потвърждаване на предходните огнища от БАБХ започнаха клинични прегледи и лабораторен надзор в горепосочените населени места. Изследванията са потвърдили наличие на АЧС.

От БАБХ са предприели необходимите мерки за контрол и ликвидиране на заболяването. Те отговарят на правилата на европейското и националното законодателство, и Плана за спешни действия при контрол на АЧС. На 10 юли 2019 г. ще започне принудителното умъртвяване по хуманен начин и обезвреждането на всички домашни свине. Ще бъдат спазени изискванията на Наредба № 22 за намаляване до минимум страданията на животните по време на клане или умъртвяване.

Създадени са зони на рестрикция – 3 км предпазна и 10 км наблюдавана зона. В наблюдаваната зона попадат област Плевен, общините:

  • Гулянци;
  • Белене;
  • Плевен;
  • Никопол;
  • Долна Митрополия
  • Левски
  • Пордим.

В двете зони са наложени мерки за контрол и ликвидиране на АЧС.

Какви мерки са предприети за ограничаване разпространението на АЧС?

Във връзка със застрашително бързото развитие на ситуацията с АЧС в област Плевен, БАБХ проверява сигнали за укрити контактни домашни свине. Получени са такива и за нерегламентирано транспортиране на живи свине от засегнатите селища към населени места извън зоните с ограничения.

Транспортирането на животни може да се извършва само, ако те са идентифицирани, произхождат от животновъден обект под ветеринарен надзор и са придружени с ветеринарномедицинско свидетелство за придвижване. За придвижване на животните задължително трябва да се използват специализирани транспортни средства, одобрени от БАБХ за подобни дейности.

От БАБХ апелират за ограничаване закупуването на животни с неясен произход. Подобни практики крият сериозен риск от бързо разпространение на заразни болести по животните, особено в епизоотична ситуация.

Забранено е влизането и излизането на хора и автомобили без разрешение на БАБХ, в района на обектите, по време на изпълнение на мерките за ограничаване на заразата и умъртвяване на животните. Такива бяха издадени със Заповед №РД 11-1322 от 09.07.2019 г. на изпълнителния директор на Агенцията. Достъп е разрешен на служители на МВР, медицински лица, в това число и Спешна медицинска помощ, представители на централната и местната власт, и областната администрация и лица имащи адресна регистрация в съответното населено място.

В сайта на БАБХ е публикувана интерактивна карта, отразяваща актуалната информация за местата с потвърдени случаи на АЧС в страната и движението на заболяването.

 

Сродни публикации