Потвърдени са нови огнища на Африканска чума при домашните и дивите свине » Съвети в земеделието

април 24, 2024

Потвърдени са нови огнища на Африканска чума при домашните и дивите свине

Акценти

  • Огнищата са установени с областите Монтана, Разград и Пловдив

Случаите при дивите животни са първи за областите Пловдив и Разград.

Нови огнища на Африканска чума при домашни свине констатираха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Те са първите в област Монтана и са установени в лични стопанства (тип заден двор), в квартал „Младеново“, град Лом – 11 свине и в село Ковачица, община Лом – 7 свине .

От Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София на 31 юли са потвърдили пробите като положителни за вируса на АЧС.

Пробовземането е извършено в рамките на засиления надзор, свързан с установения положителен случай на диво прасе в община Лом на 24 юли 2019 г.

Предприети са мерките за контрол и ликвидиране на заболяването. Те са съобразени с правилата на европейското и националното законодателство и Плана за спешни действия при контрол на АЧС. Животните в засегнатия обект ще бъдат принудителното умъртвени по хуманен начин. Труповете им ще бъдат обезвредени. Това ще се случи и със свинете, които са с неясен здравен статус и произход в рисковата зона. При изпълнение на предстоящите действия ще бъдат спазени нормативните изисквания.

Създадени са зони на рестрикция – 3 км предпазна и 10 км надзорна зони. Там се провежда засилен клиничен и лабораторен надзор.

Установени са и нови случаи на Африканска чума при 2 диви прасета. Те са отстреляни в заграждение в община Куклен, област Пловдив. Намерени са умрели 6 диви свине в ловно стопанство „Воден“, област Разград.

Това са първите случаи на АЧС в двете области.

От БАБХ призоваваме хората да започнат да колят спешно свинете в задните си дворове. Необходимо е след това месото да премине термична обработка.

С цел овладяване на ситуацията е необходимо да се спазват и изпълняват всички мерки за превенция. В тази връзка следва стриктно да се прилагат правилата за биосигурност и последователност на мерките.

 

Сродни публикации