Поставят капани за улов на диви прасета край Асеновград заради чумата » Съвети в земеделието

юни 10, 2023

Поставят капани за улов на диви прасета край Асеновград заради чумата

Акценти

  • В момента са изградени три селективни капана в местността 40-те извора и в землището на село Новаково

Капани за улов на диви прасета ще бъдат заложени в планински и гористи местности край Асеновград във връзка с мерките по повод продължаващото разпространение на АЧС.

Това съобщи за „Фокус“  директорът на Държавното горско стопанство в Асеновград, инженер Слави Богутев.

По думите му залагането на селективни капани е един от начините за намаляването на популацията от диви свине.

„Търси се начин да се уловят повече прасета, така както се прави подборен отстрел. Но когато има разпространение на чума е необходимо драстично намаляване на популацията им, като по този начин вероятността за разпространение на заразата ще бъде минимална“, посочи Богутев. Той добави още, че тези капани не са забранени от закона и целта е да се направят повече такива. Според Богутев в последните няколко години отстрелът на дива свиня е значително по-малък и се наблюдава по-голяма популация. Това е свързано с плодовитостта на дивата свиня, тъй като горското стопанство се е развило, както и хранителната му база.

В момента са изградени три селективни капана в местността 40-те извора и в землището на село Новаково. „Правят се още три, които ще бъдат заложени край асеновградските села Тополово и Бачково“, информира Богутев. Ще бъдат заложени общо осем капана. Те се поставят на места, където има повече диви прасета и където могат да се уловят повече.

„Засега в стопанството няма открити случаи на чума по прасетата“, каза още Слави Богутев.

 

За автора

Сродни публикации