Посевите имат много голяма нужда от дъжд » Съвети в земеделието

юли 16, 2024

Посевите имат много голяма нужда от дъжд

Акценти

  • На места в страната вече и слънчогледът е поникнал, а посевите от рапица се развиват и цъфтят

Земеделците в цялата страна се надяват прогнозите на синоптиците да се сбъднат по-скоро.

Земеделските стопани, които отглеждат пшеница са притеснени от засушаването в североизточната част на Добруджа, а и не само там. Хората споделят, че на места пшеницата е започнала да изсъхва заради липсата на дъжд. Всички стопани се надяват на валежите, които обещават синоптиците в прогнозите си.

На този етап е твърде рано да се правят прогнози за развитието на посевите и очакваните добиви. Миналата година обилните дъждове и градушките съсипаха голяма част от реколтата, която до преди това беше обещаващо добра. Едва след края на жътвата могат да се отчитат загубите, но за да няма такива от сега, хората се надяват да завали дъжд.

В Добрич земеделски стопани са подали заявления за пропаднали площи. Има дори  разорани ниви с пшеница. Очаква се размерът на тези площи да се уточни и обобщи.

Според някои от земеделците тази година може би ще има спад в добивите. За сметка на това пролетната сеитба е стартирала по-рано, а и вече се движи с много бързи темпове.

На места в страната вече и слънчогледът е поникнал, а посевите от рапица се развиват и цъфтят. В Добруджа проблем са температурните разлики през деня и нощта. Те оказват сериозно влияние върху успешното развитие на посевите.

 

Сродни публикации