Посевите в Шуменско страдат от засушаването » Съвети в земеделието

юни 10, 2023

Посевите в Шуменско страдат от засушаването

Акценти

  • По посевите на места вече се появяват и петна от житна пиявица

Валежите през изминалата седмица не бяха достатъчни.

Сушата в Шуменско силно разтревожи земеделските стопани. Хората разказват, че от август 2018 г. почти не е имало дъжд със стопанско значение, които да подпомогне растежа и развитието на посевите.

През изминалата седмица имаше валежи в цялата страна. За съжаление падналите за няколко денонощия са в интервала от 2,5 до 6 л/кв. м., което също не е достатъчно.

Проблемите вече са налице. Сеитбата на есенните култури е изпълнена в срок, но за съжаление дъждове от 20-30 л/кв.м. са паднали едва през ноември. Благодарение на тях са поникнали и посевите. Стопаните разказват, че затопляне на времето е имало в периода от 10-15 януари. Температурите от 12-15 °С са помогнали на есенниците да излязат на повърхността. Проблемът е, че липсата на дъжд вече се усеща много сериозно. С растежа на посевите се увеличава и нуждата им от вода, а такава липсва. На места се наблюдава дори пожълтяване на листата.

От средата на тази седмица се очакват нови валежи. За тях прогнозата е да достигнат количества от 10-15 л/кв.м. Земеделците силно се надяват тя да се сбъдне, защото иначе реколтата от есенници може и да погине.

Кооперацията във Велики Преслав  вече е започнала сеитбата и на пролетните култури. С грах вече са засети 300 дка, със слънчоглед – 2 700 дка. Тече усилена работа и за сеитбата на царевица. Хората спазват агротехническите срокове, но проблемът е в липсата на влага, която е необходима на семената, за да поникнат. Стопани споделят, че на дълбочина до 50 см. в почвата няма такава. Липсват и достатъчно добри възможност за напояване. Старите хора разказват, че досега не са виждали двете чешми в кв. Кирково да пресъхват.

Трудно е да се набави нужното количество вода, за да се вложат и хербициди след сеитбата на пролетните култури. Земеделците сега трябва да направят третиране с хербициди на есенниците, но проблемът е че вече се появяват и петна от житна пиявица. Това означава, че ще трябва да се използват и фунгициди. Стопаните са притеснени допълнително, защото е твърде рано за появата на този вредител.

 

Сродни публикации