Порой с градушка предизвика пропадане на улици в Хасково » Съвети в земеделието

април 13, 2024

Порой с градушка предизвика пропадане на улици в Хасково

Акценти

  • При пороя количеството вода, която се е изляза е била повече от 62 л/кв. м.

На места посевите в градините на хората са унищожени.

На 1 юни силен дъжд и градушка паднаха в Хасково. Пороят е продължил от 21.30 ч. до 22.30 ч., но количеството вода, която се е изляза е била повече от 62 л/кв. м. Градушката е била с размер на грахово зърно. Вятърът по време на бурята е достигал 17 м/сек.

Повече от 250 сигнала са подадеи на телефон 112 само в рамките на час. Екипи на пожарната са оказали съдействие на бедстващите хора. Реката в Хасково не е преляла. От обилния валеж са нанесени щети предимно върху уличната инфраструктура. Имало е наводнени мазета и подземни гаражи.

наводнени растения

На 2 юни беше свикан кризисен щаб с цел анализ на нанесените щети. В резултат от природната стихия е пропаднала част от мост над дере по бул. „Никола Радев“ (пътя за кв. „Болярово“). Имало е свличане на земна маса в участък от около 6-7 метра от тротоара на пътя. От това е подкопан асфалта с около 20 см. Било е необходимо да се ограничи движението в този участък на пътното платно заради опасност от пропадане. Извършени са множество отводнявания, отстранени са и паднали дървета.

Прекъсване е имало и на електрозахранването, но то е отстранено. Овладяна е обстановката. Предстои да се направи оглед на материалните щети и тези на посевите. На места от градушката са унищожени насажденията в градините на хората.

 

Сродни публикации