Поредната оставка заради АЧС поискаха депутати » Съвети в земеделието

февруари 28, 2024

Поредната оставка заради АЧС поискаха депутати

Акценти

  • От "Демократична България" очакват фалит за много от заетите в сектор „Свиневъдство“

Решение ли са оставките в пика на кризата?

Заради разпространяващата се у нас Африканска чума по свинете няколко от парламентарните групи вече поискаха редица оставки. Сега от „Демократична България“ настояха за отстраняване от служба на изпълнителния директор на БАБХ д-р Дамян Илиев и отговорните за кризисната ситуация специалисти, предаде БНР.

Според коалицията неадекватното поведение на изпълнителния директор на БАБХ д-р Дамян Илиев е причина за задълбочаване на проблема. По тази причина те искат той да понесе персонална отговорност и незабавно да подаде оставка.

Депутатите от коалиция „Демократична България“ смятат, че липсва и адекватна превенция от страна на държавата. Паралелно с това те отчитат и провал в реакцията при разразилата се криза.

„Липсата на мобилни или равномерно разположени из страната екарисажи е сериозен проблем, тъй като транспортирането на мъртвите животни на големи разстояния може да доведе до разпространението на заразата. Притеснение буди и фактът, че загробените животни могат да предизвикат сериозни екологични последици за водите и почвата в регионите, с което да предизвикат зарази и при населението“ коментираха от коалицията.

Те очакват фалит за много от заетите в сектор „Свиневъдство“. Съществува и опасност от цялостното му унищожаване.

 

Сродни публикации