Популярна порода гълъби вече се отглежда и у нас » Съвети в земеделието

юни 20, 2024

Популярна порода гълъби вече се отглежда и у нас

Акценти

  • Тази порода се размножава при цикъл на снасяне 28-35 дни

„Тексан“ е една от най-известните породи гълъби в света и вече се отглежда и у нас. Тя е създадена през 50-те години в Тексас от други две популярни породи, а именно: автосексинговия Кинг и пепеляво-червеникавата модификация на Френски монден. При гълъбите от породата „Тексан“ малките се различават по пол още от първия ден. Мъжките екземпляри са с голи тела покрити с много къси пухени влакна. При женските пък телцата са много добре покрити с пух.

При създаването на породата една от целите е била да се получи гълъб за месо, който да бъде с добри икономически показатели. Това е постигнато и в преработвателната промишленост и кулинарията най-търсени са гърдите и бутовете на тези животни.

Самата порода изисква по-голямо количество фураж за изхранването на животните, защото те са със средно голямо тяло. Оптималното тегло на птиците е между 730 – 800 гр. Разликата в това отношение между женските и мъжките гълъби не е голяма.

Тази порода се размножава при цикъл на снасяне 28-35 дни. В елитните ферми за отглеждане на гълъби от „Тексаните“ могат да се получат до 14 приплода за година. При висока интензивност на снасяне и мътене птиците могат да се използват за период от 5 години.

 

Сродни публикации