Понижение в производството на картофите, доматите и силажната царевица » Съвети в земеделието

юни 02, 2023

Понижение в производството на картофите, доматите и силажната царевица

Акценти

  • Намаление на годишна база се отчита при продукцията от соя, пипер, силажна царевица, домати и леща - с между 15% и 75,5%, най-значително при лещата

Ръст в производството на грах, пъпеши, дини, фасул, пролетен ечемик, овес и сорго.

Към 8 август 2019 г. при повечето от основните пролетни култури, с изключение на картофи, домати, силажна царевица и Ориенталски тютюн, се наблюдават по-високи добиви от декар спрямо година по-рано.

Това допринася за ръст на производството на грах (фуражен и градински), пъпеши, дини, фасул, пролетен ечемик, овес и сорго в границите от 4,8% до над шест пъти в сравнение с аналогичния период на 2018 г. При някои от тези пролетни култури е налице и по-голям размер на реколтираните площи до момента.

Засега производството на картофи изпреварва миналогодишното с 5,3%. То е свързано изцяло с по-бързия темп на прибиране на реколтата. Намаление на годишна база се отчита при продукцията от соя, пипер, силажна царевица, домати и леща – с между 15% и 75,5%.  Най-значително е при лещата.

На този етап производството на трите наблюдавани вида тютюн е над нивата отпреди една година. Увеличението е слабо изразено при типовете „Ориенталски“ и „Бърлей“ (с около 3%) и значително при тип „Вирджиния“ – над два пъти.

 

За автора

Сродни публикации