Полска компания създаде чинии от пшенични трици » Съвети в земеделието

май 26, 2024

Полска компания създаде чинии от пшенични трици

Акценти

  • От един тон пшенични трици компанията може да произведе 10 000 биоразградими чинии и купички

Биоразградимата посуда може да се използва за твърди и течни храни, напитки и кремове.

Пластмасовите изделия за еднократна употреба сериозно задълбочават проблема с опазването на околната среда. Различни компании и екипи от учени търсят решения и алтернативи, за да се ограничи замърсяването на природата. По тази причина и полската компания Biotrem потърси решение в пшеничните трици. Те са изключително полезни за човешкото здраве, защото подпомагат храносмилането, но и могат да се използват за производство на биоразградими прибори и посуда. Иновативните продукти от непреработени трици бяха представени на еко-изложение в Торонто. На него фирмата участва като партньор на организаторите. Целта е била така да се ограничат значително генерираните по време на изложението боклуци.

Употребяваните сега пластмасови чинии и купички имат нужда от около 500 години, за да се разградят. За разлика от тях посудата от пшенични трици се разгражда чрез компостиране и то само за един месец. От един тон пшенични трици компанията може да произведе 10 000 биоразградими чинии и купички.

Хубавото е, че иновативните продукти от трици могат да се използват за топли, студени храни, течности или твърди вещества. Освен това те могат спокойно да се използват в микровълнови печки, защото нямат вредното въздействие на пластмасовите материали. Благодарение на новите прибори и посуда значително може да се ограничи количеството боклук, което съвременното общество генерира.

Компанията Biotrem е създадена от Йержи Висоцки. Неговото семейство от поколения се занимава с мелене на брашно. В резултат от обичайната работа винаги оставали големи количества  пшенични трици. Така на Висоцки му хрумнала идеята, че те могат да бъдат оползотворени. Различни опити му показали правилния начин на смесване на трици и вода. При нагряване и пресоване тази смес се превръща в здрав материал. Така възхитен от постигнатото и в продължение на идеята си Висоцки сам сглобил първата машина за пресоване на чинии.

Към момента Biotrem може да произведе близо 15 млн. бр чинии и купички. Паралелно с това се правят и прибори за еднократна употреба. При тях пшеничните трици се комбинират с напълно биоразградими PLA биопластмаси.

 

Сродни публикации