Полиция ще пази черешите в Кюстендилско » Съвети в земеделието

юни 19, 2024

Полиция ще пази черешите в Кюстендилско

Акценти

  • В село Соволяно през тази година ще има 10 пункта за изкупуване на череши

Полиция и жандармерия ще охраняват през тази година черешовата кампания в Кюстендилско, която стартира до броени дни.

Това обяви кметът на община Кюстендил Петър Паунов. Обмисля се разполагането на повече пунктове за изкупуване на череши с цел избягването на струпване на много хора на едно място.

Вече е обсъдена организацията по черешобера и изкупуването на плодовете с кметовете на селата. Ако има пазар, ще се търсят подходящи публични места. Така ще се гарантират сигурността и здравето на хората, както и да не се създават предпоставки за струпване на много хора на едно място. Проблем си остава обаче кой ще бере черешите при пандемията и ограниченията за транспортиране на работниците до градините.

„Ние ще се постараем, където е възможно да бъдат разкривани тържища. Ако не могат да бъдат предлагани директно на крайния потребител, ние ще съдействаме максимално“, каза още кметът Петър Паунов. В село Соволяно през тази година ще има 10 пункта за изкупуване на череши.

„Този път хората не са притеснени от това дали ще има череши, а от това, че няма да има кой да ги бере. Никой берач няма да работи под 50 ст. за кг.“, заяви кметът на Соволяно Пламен Илиев.

Заради противоепидемичните мерки за първи път Празникът на черешата в областния град няма да бъде в традиционния му формат. „С колегите ще обмислим начин, разбира се, с културна програма, която би способствала, без да има голямо струпване, а и отново да се осъществи някакъв тип по-разширено предлагане на череши за желаещи от цялата страна“, каза още градоначалникът.

 

За автора

Сродни публикации