Полиция и прокуратура разследват случая с изхвърленото мъртво прасе в р. Струма » Съвети в земеделието

юни 24, 2024

Полиция и прокуратура разследват случая с изхвърленото мъртво прасе в р. Струма

Акценти

  • Собствениците на животните имат срок до понеделник, за да умъртвят доброволно прасетата си

Лабораторни проби са потвърдили, че то е заразено с вируса на АЧС.

На 15 август във водите на река Струма беше открито мъртво диво прасе. Установено е, че животното е носител на вируса Африканска чума по свинете. По тази причина в областния център беше свикано заседание на епизоотичната комисия. С него беше решено да се пристъпи към умъртвяване на 135-те прасета, отглеждани в общината. В цялата област те са около 5 000 на брой.

Собствениците на животните имат срок до понеделник, за да умъртвят доброволно прасетата си.

Около Кресна е определена 3-километрова предпазна зона и 10-километрова наблюдавана зона. Със заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните е обявено първично огнище. С лабораторна проба е доказано наличието на вируса в трупа на откритото прасе. Към момента се извършва епизоотично проучване, за да се установи от къде е дошла заразата.

В предаването „Здравей, България“ днес по NOVA коментар по темата дадоха д-р Петър Матеев от БАБХ и заместник-кметът на общината.

Те са убедени, че ще бъде установен собственикът на изхвърленото животно. По случая работят полицията и прокуратурата.

Хората в града са недоволни от заповедта за доброволно клане на свинете.

„Напрежението в града е голямо. Ние споделяме притесненията на хората. Те се притесняват, че протоколът от направените изследвания не доказва, че прасето е отглеждано в Кресна. А именно заради това ще трябва да бъдат умъртвени всички такива в града. Нашите искания са докато тече разследването, ако може ветеринарно-медицинските власти да изследват още прасета и ако има чума да се пристъпи към унищожаването им”, коментира още Чиликов.

 

Сродни публикации