Политици и бизнесмени са сред собствениците на санкционираните 158 къщи за гости » Съвети в земеделието

април 25, 2024

Политици и бизнесмени са сред собствениците на санкционираните 158 къщи за гости

Бившият министър на земеделието Мирослав Найденов определи като безпрецедентно висок делът на лошите проекти, свързани с развитието на къщи за гости.

В Сутрешния блок на БНТ Найденов каза, че въпреки добрите намерения, къщите за гости са се превърнали в нарицателно за злоупотреби.

По думите му в списъка със 158 души, които трябва да възстановят пълния размер на сумата, има интересни лица – политици, бизнесмени. Ето защо ръководството на ДФ „Земеделие“ е показало смелост, и че не се ползва с политическа протекция.

„По предприсъединителната програма „САПАРД“ имаше подобна мярка, но тя беше за малки фамилни хотелчета. Много голям интерес имаше тогава. Това е дало основание на управляващия орган да заложи и тази мярка като възможност пред стопаните от селските райони. Сама по себе си тя дава алтернатива на заетост. Проблем по всяка вероятност е контролът, по документи проектите са изрядни и затова са получили финансиране. В последващия 5-годишен срок за контрол обаче явно има пропуски от страна на Държавен фонд „Земеделие“, коментира Найденов.

„Проектите са били изрядни и приети по време на приемане, заради това са и получили определеното финансиране. В следващият 5-годишен мониторингов период очевидно контролът не е бил на достатъчно добро ниво. В този период трябва да бъдат правени проверки по отношение на изпълнение на този бизнес план. След резултатите, че този бизнес план очевидно не е изпълнен, ДФ „Земеделие“ претендира за възстановяване на сумите. Поздравявам ръководството, че посмя да стигне до крайност“, допълни Найденов.

 

За автора

Сродни публикации