Ползи от консумацията на броколи » Съвети в земеделието

април 23, 2024

Ползи от консумацията на броколи

Акценти

  • Броколите и някои лекарства за разреждане на кръвта не трябва да се консумират заедно

Броколите са сред зеленчуците, които осигуряват на тялото ни голяма доза витамини, минерали и микроелементи. У нас този зеленчук се отглежда сравнително отскоро. Той вирее много добре на по-хладен климат. Сред основните производители в световен мащаб са Китай, Индия, САЩ, Испания и Италия. По вкус броколите приличат на карфиола.

Според изследванията, в хранителния състав на броколите влизат: големи количества витамин С, А, много от групата В, калций, магнезий, фосфор, калий, селен, лутеин, фолиева киселина, желязо, натрий, фосфор, фибри и др.  Растението е сред горещо препоръчваните за всички, които страдат от някаква форма на анемия или липса на желязо. Зеленчукът е нискокалоричен. Той е препоръчван в редица диети и хранителни режими за намаляване на телесното тегло.

Яжте броколи за здрави кости

Един от важните витамини за здравето на костната ни система е витамин К. В броколите той е в изобилие. Консумацията на този зеленчук се препоръчва горещо на всички, които страдат от различни ревматоидни заболявания. Доказано е, че хората, които не успяват да си набавят нужното количество витамин К, по-често получават фрактури на костите. Важно е да се отбележи, че само една чаша от зеленчука може да осигури на тялото ни до 92 мкг от витамина, 43 мг калций. Заедно с тях и над необходимите ни дневни дози oт витaмин C, K, A и  фoлиeвa ĸиceлинa. При достатъчен прием на витамин К, тялото по-добре абсорбира калция, който в броколите също изобилства.

Останалото съдържанието е само за регистрирани потребители. Моля Влезте в профила си.

 

Сродни публикации