Полезни ли са зелените банани » Съвети в земеделието

декември 06, 2021

Полезни ли са зелените банани

Акценти

  • Както пектинът, така и устойчивото нишесте в зелените банани могат да помогнат за контролирането на кръвната захар, най-вече след хранене

Бананите са невероятно вкусни.

Те са много добри източници на важни витамини и минерали.

Един среден по размер (около 118 г) зелен банан съдържа:

Фибри: 3.1 г

Калий: 12% от препоръчителния дневен прием

Витамин В6: 20% от препоръчителния дневен прием

Витамин С: 17% от препоръчителния дневен прием

Магнезий: 8% от препоръчителния дневен прием

Мед: 5% от препоръчителния дневен прием

Манган: 15% от препоръчителния дневен прием

Всичко това съдържа само 105 калории, от които повече от 90% идват от въглехидрати. Освен това зелените банани са с много ниско съдържание на мазнини и протеини.

А ето това са основните ползи от зелените банани:

Зелените банани са засищащи и намаляват апетита

Зелените банани са много засищащи поради високото си съдържание на фибри. Устойчивото нишесте и пектинът в тях допринасят за чувството за ситост след хранене. Благодарение на тези фибри ще приемате много по-малко храна, което, от своя страна, ще ви помогне при загубата на тегло.

Зелените банани подобряват здравето на храносмилателната система

Хранителните вещества в зелените банани имат и пребиотичен ефект. Вместо да се разграждат, устойчивото нишесте и пектинът захранват полезните бактерии в червата. Бактериите карат тези два вида фибри да ферментират, като произвеждат Бутират и други полезни късоверижни мастни киселини. Късоверижните мастни киселини могат да помогнат при различни проблеми с храносмилането.

Освен това има някои доказателства, според които те помагат да ни предпазят от рак на дебелото черво.

Зелените банани имат полезен ефект върху нивата на кръвната захар

Високите нива на кръвната захар са основен здравословен проблем. Ако не се лекуват, с течение на времето могат да станат причина не само за появата на диабет тип 2, но и за повишаване на риска от други сериозни състояния.

Както пектинът, така и устойчивото нишесте в зелените банани могат да помогнат за контролирането на кръвната захар, най-вече след хранене.

Могат ли зелените банани да бъдат нездравословни по някакъв начин?

Зелените банани по принцип се смятат за изключително полезни. Въпреки това се срещат различни оплаквания от хора, които изпитват дискомфорт след консумирането им. Симптомите засягат храносмилателния тракт и включват подуване, газове и нередовен стомах.

Източник: gotvach.bg

 

За автора

Сродни публикации