Пожарникари, военни и горски служители цяла нощ овладяваха пожара над Чипровци » Съвети в земеделието

май 26, 2024

Пожарникари, военни и горски служители цяла нощ овладяваха пожара над Чипровци

Акценти

  • Надеждите на местните хора са със застудяването да дойдат и по-проливни дъждове, които да помогнат в борбата с огнената стихия

Цяла нощ  пожарникари, военни, горски служители и доброволци са останали нащрек заради пожара над Чипровци.

Те следят огънят да не се разрасне в труднодостъпния терен в Стара планина, съобщават БНТ и Нова телевизия.

В късните часове на вторник пламъците са били локализирани – не се разпростираха, но все още има огнища. Пожарът е обхванал площ от над 15 км само от българска страна, но гори и от сръбска.

Балканът над Чипровци пламна в неделя и се превърна в най-голямата стихия на Балканите към момента. 40 000 декара са засегнати от огъня – на българска и сръбска територия. У нас горят предимно високи храсти и треви в труднодостъпни райони. Вчера обаче огънят засегна и гората.

В момента ситуацията в Сърбия е по-тежка, защото там горят предимно гори, а у нас са засегнати основно високи храсти и сухи треви.

В центъра на Чипровци се очаква да започнат да се събират доброволци за потушаването на огъня. Те ще получат инструкции, а след това ще се отправят към планината. Вероятно и днес в потушаването на огъня ще се включат и хеликоптери.

Надеждите на местните хора са със застудяването да дойдат и по-проливни дъждове, които да помогнат в борбата с огнената стихия.

Мнението на хората в Чипровци, което те споделят и в социалните мрежи, е, че по всяка вероятност пожарът е запален умишлено.

 

За автора

Сродни публикации