Пожари унищожиха над 5 000 дка сухи треви и храсти » Съвети в земеделието

октомври 29, 2020

Пожари унищожиха над 5 000 дка сухи треви и храсти

Акценти

  • Други 200 декара сухи треви и храсти са изгорели край село Долни Цибър в община Вълчедръм

Множество пожари бяха регистрирани през последните дни в Монтанско. Там са изгорели повече от 5 200 дка сухи треви и храсти.

По данни на Областната дирекция на МВР в Монтана най-големият пожар е бил по склоновете на планината Пъстрина край Монтана. В резултат от него са изгорели 5000 декара сухи треви и храсти в землищата на:

  • – селата Липен и Стубел в община Монтана;
  • – село Палилула и град Бойчиновци в община Бойчиновци.

Над 30 часа огнеборци от Монтана, доброволно формирование към местната община и от доброволци от близките села, са опитвали да загасят огъня. Други 200 декара сухи треви и храсти са изгорели край село Долни Цибър в община Вълчедръм.

Всеки ден от началото на месец август огнеборците от Монтанско гасят по десетина пожара в полетата на региона. Повечето от тях са предизвикани от човешка небрежност при боравене с огън на открито.

От Областната дирекция на МВР в Монтана призовават хората да не палят огън на открито без това да се налага. Възникналите не само, че могат да създадат заплаха за селища, вили, гори, ниви и градини, но и ангажират много сили и средства на противопожарните команди.

 

Сродни публикации