Подобрява се контрола върху дървесината без да се затруднят търговците и крайните потребители » Съвети в земеделието

декември 03, 2023

Подобрява се контрола върху дървесината без да се затруднят търговците и крайните потребители

Предвиждат се промени в нормативната уредба, които касаят най-вече лесовъдите, преработвателите и търговците на дървесина. , а също тези, които се занимават с транспортирането й. Това каза пред Радио „Фокус“ началникът на отдел Недържавни гори и контрол върху дейностите в горите в ИАГ Росен Райчев. Той допълни, че промените няма да затруднят търговците и крайните потребители. Чрез промените се цели подобряване на ефективността на осъществявания контрол от страна на служителите на Агенцията и нейните структури.

„Към настоящия момент търговците на дървесина изпълняват много стриктно нашите разпоредби, като считаме, че промените основно ще ги дисциплинират и че с тях ще се постигне превантивен ефект. Търговците следва да продължават да изпълняват своите задължения. По-голямата част от търговците и преработвателите на дървесина отговарят на изискванията и нововъведенията няма да се отразят на дейността им“, обясни Райчев.

Той каза още, че се очаква промените да засегнат най-вече превозвачите на дървесина. За тях се въвежда изискване да предоставят в съответна регионална дирекция достъп в реално време до GPS данните на своите превозни средства. Росен Райчев отбеляза, че крайните потребители няма да почувстват промените. Напомни обаче, че при доставка на дървесина всеки да гледа внимателно това, което пише в превозния билет. Няма данни за злоупотреби с доставка на дървесина, коментира още той. Допълни обаче, че доставените на крайните потребители количества до момента са приблизително колкото и миналата година – 2 млн. 800 хил. кубика. При констатиране на нарушение се предприемат необходимите действия.

 

За автора

Сродни публикации