Подновяват се срещите между експерти на БАБХ и ловците » Съвети в земеделието

юни 02, 2023

Подновяват се срещите между експерти на БАБХ и ловците

Акценти

  • Планирано е по време на обученията да бъдат обсъдени новите случаи на АЧС

Те са част от кампанията за ограничаване разпространението на АЧС.

От днес започват срещи-обучения на експерти от Североизточното държавно предприятие и ОБДХ – Шумен. Мероприятията са необходими заради новите случаи на Африканска чума по свинете (АЧС), съобщи ИА “Фокус“.

Предвидено е да се работи по график, който се изготвя съобразно доказаните случай и обособените санитарни зони за достъп и лов. До края на настоящата седмица експертите ще се срещнат с представители на 28 ловни сдружения. От 15 юли ще започнат и срещите с ловците от 388 ловни дружини на територията на СИДП. Предвидено е първото събиране да се състои днес, на 10 юли 2019 г., от 18.00 часа в залата на ПП „Шуменско плато“ в Шумен.

Планирано е по време на обученията да бъдат обсъдени новите случаи на АЧС. Ще се дискутира мерките за биосигурност и ограничаване разпространението на болестта. Обсъждат се и мерки за облекчаване на индивидуалния лов. Именно чрез него следва да се намали запаса от диви прасета, да се ограничат щетите и разпространението на заразата.

Миналата година също бяха провеждани срещи като предстоящите. Тогава беше разпространявана информация относно изпълнението на определени действия при откриване на труп или отстрел на диво прасе. На ловците беше обяснено от кои части на тялото и как се вземат проби, и къде се изпращат. На предстоящите срещи ще бъдат преповторени най-важните неща и ще се обърне внимание на актуалната ситуация в страната.

 

Сродни публикации