Подла измама със земеделски земи беше разкрита край Пловдив » Съвети в земеделието

юли 16, 2024

Подла измама със земеделски земи беше разкрита край Пловдив

Районна прокуратура-Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо 44-годишния И.Н. Той е обвинен в присвояване на суми по продажби на няколко имота в региона.

В качеството си на пълномощник на две лица, мъжът съзнателно е действал против законните интереси на представляваните, подписвайки от тяхно има като продавач нотариални актове за покупко-продажба на собствените им недвижими имоти, без да им изплати впоследствие продажната цена, като от деянията са последвали значителни щети – 8 638 лева за единия пострадал и 24 039 лева за втория пострадал.

Той е обвинен и за това, че от 16 април 2018 г. до 8 май 2018 г., в гр. Пловдив, при условията на продължавано престъпление, противозаконно е присвоил чужди движими вещи – пари в размер на 405 лева, които е владеел и пазил – престъпление по чл. 206 ал.1 във вр. чл. 26 ал.1 от Наказателния кодекс.

Обвиняемият И.Н. бил наел офиси в с. Ръжево Конаре и с. Калояново, обл. Пловдив, като представител на дружество за придобиване, отдаване под наем, търговия със земеделска земя и др.

През 2015 г. възрастна жена от с. Ръжево Конаре, обл. Пловдив, решила да продаде наследствените си имоти – ниви.

Нейна позната я насочила към обвиняемия И.Н. Пострадалата го упълномощила да продаде от нейно име притежавани идеални части от ниви, което обвиняемият сторил, но не й предал парите, получени за земеделските земи.

През април 2017 г. обвиняемият И.Н. се срещнал с двама мъже от с. Ръжево Конаре, обл. Пловдив, които искали да се откажат от наследствени имоти. Обвиняемият ги убедил, че трябва да подпишат документ, с който изрично да заявят отказа си от наследство. Двамата се съгласили, като не обърнали внимание на съдържанието. Без да разберат упълномощили обвиняемия да продава техни наследствени земеделски имоти – ниви и оризища, което той направил. Впоследствие един от пострадалите случайно научил за сделките. Когато се свързал с обвиняемия, той обяснил, че продадените имоти ще бъдат върнати, но това не се случило. И.Н. не предал на двамата пострадали парите от продадените ниви – 8 638 лв. за единия и 24 039 лева за втория свидетел.

През месец април 2018 г. друг собственик на земеделска земя в землището на с. Ръжево Конаре, обл. Пловдив, се свързал с И.Н. и поискал да продаде негови ниви. Обвиняемият му заявил, че са му необходими пари за справки и други такси. Пострадалият му предал 405 лева. Получил две квитанции, че сумата ще бъде използвана за справки за лица, за тежести и др. По-късно обвиняемият обяснил, че сделка за нивите не била изповядана. Въпреки че обещавал да върне парите, той не сторил това.

По делото са извършени експертизи, разпитани свидетели, приложени документи и др. Предстои Районен съд-Пловдив да насрочи заседание.

 

За автора

Сродни публикации