Подготовка за заплождане, бременност и раждане при овцете - част 2 » Съвети в земеделието

Подготовка за заплождане, бременност и раждане при овцете – част 2

Изисквания за условията в родилните боксове

Помещението, където ще се агнят овцете, трябва да е чисто, топло, светло, просторно и добре да се проветрява. Предварително да се приготвят и родилни боксове за агненето с ширина 1,5m, дължина 2,0m и височина 1,0 – 1,2 m. Майката с агнето се държи в него според възможностите, но не по-малко от 10 – 15 дни. В родилните боксове трябва да има ясла за залагане на груб и концентриран фураж за майката. Две – три седмици преди агненето помещенията за овцете и инвентара трябва добре да се почистят и основно да се дезинфекцират.

Преди агненето овцете се подстригват покрай вимето, вътрешната страна на задните крайници и опашката, тъй като новородените агнета трудно намират цицката и вместо нея сучат вълната, поглъщат кал и други мръсотии. Това води до заболяването им от стомашно-чревни разстройства, които често завършват със смърт. При тънкорунните овце е добре вълната около очите на овцете също да се подстриже. Особено важно е всяка една манипулация през този период да става много внимателно, за да не се предизвикат аборти.

Оагване

Признаци показващи настъпващото оагване са : отпускане на корема, хлътване на хълбоците, увеличаване на вимето, набъбване на външните полови органи и отделяне на слуз. Няколко дни преди раждането, такива овце трябва да се отделят от стадото и наблюдават денонощно през 3-4 часа. Физиологичното завършване на бременността е оагването.

Непосредствено преди оагването овцата става неспокойна, загребва постеля, ляга, става и търси удобно място. Обикновено самото раждане протича нормално за около 30 – 40 минути. Най-напред се появява мехурът с околоплодната течност, който се спуква сам при излизането на агнето. Преждевременното спукване на мехура води до сухо и трудно раждане, затова трябва да се избягва. Ако агнето се появи и околоплодния мехур не е спукан, той трябва незабавно да се спука с чисти ръце, за да може приплода да диша.

При раждане на агнето на двора, то се пренася на топло в помещението, а при раждане на пасището, то се отнася на ръце като майка му го следва. При нормално раждане не е нужна намесата на човек.

Положение на плода

При правилно положение на плода отначало се показват предните крака, след това лежащата върху тях глава, след което излиза цялото агне. Когато агненето е продължително и е нормално, стопанинът може да помогне на овцата, като хване агнето за краката и внимателно го опъва надолу и назад едновременно с напъните.

При ненормално положение на плода, трябва да се окаже компетентна помощ от ветеринарен специалист. Ако липсва такъв, може да се потърси помощта  и на опитни стопани. При тези случаи плодът се изтласква назад в коремната област, където има по-голям простор и може да се постави в нормално положение, след което раждането протича нормално. Манипулациите в подобни случаи трябва да се извършват с дезинфекцирани ръце и много предпазливо и внимателно, защото в противен случай се поврежда матката или се наранява плода.

Ако след раждане на агнето овцата не се успокои, това е показателно, че има и второ агне, което обикновено се ражда след 10 – 15 минути. Устата и ноздрите на новороденото агне незабавно се освобождават от полепналата слуз и околоплодна течност. Понякога новороденото агне диша съвсем слабо. В такъв случай трябва веднага да се духне в ноздрите и да се направи изкуствено дишане, като предните крака ритмично се овиват към гърдите и се изправят.

Пъпната връв на агнетата обикновено сама се откъсва, когато овцата стане и се обърне, за да оближе агнето. Ако това не стане, тя се отрязва с дезинфекцирани ножици на 8 – 9 см. от корема и без да се завързва краят й се тушира с йодна тинктура или 5% креолинов разтвор.

Грижи след раждането

След раждането здравата и добре отгледана майка сама става и облизва агнето си. С близането овцата подсушава новороденото, загрява го и възстановява кръвообращението му. Освен това майката, облизваща агнето, бързо привиква с него и му помага да намери вимето. Поетата слуз и околоплодна течност при облизването, способстват за засилване на контракциите за изхвърляне на плацентата. Докато овцата облизва агнето, трябва да й се осигури пълен покой. Един два часа след раждането, овцата трябва да изхвърли плацентата, след което външните полови органи и вимето се измиват с топла вода и се подсушават с чиста кърпа. При задържане на плацентата повече от 5 – 6 часа, трябва да се потърси ветеринарна помощ.

Първите струйки мляко ( коластра ) се издояват в отделен съд. Отделената плацента, заедно със замърсената постеля се изхвърлят и бокса, в който ще се отглежда овцата и агнето се застила с дебел пласт суха слама.

След оагването овцата чувствува силна жажда, но не трябва да се дава веднага вода, особено студена. Жаждата на животното трябва да се утолява постепенно, като през два часа се дава по 1 литър леко затоплена вода.

При някои овце , особено при дзвиските понякога липсва майчин инстинкт. Те не облизват агнетата си и бягат от тях. В такива случаи агнето трябва да се подсуши, разтрие и му се помогне да забозае. Това се прави през 2 – 3 часа докато овцата свикне и започне да дава на агнето да суче.

Когато се прехвърли агне на друга майка по някаква причина, за да не познае овцата, че агнето е чуждо, то се намазва с нейното мляко и се постъпва както при овцете без майчин инстинкт. Първото забозаване на агнето трябва да стане не по-късно от 20 – 30 минути след раждането.

 

Материалът е изготвен от доц. д-р Георги Анев

 

 

 

Свързани новини