Подготвят Закона за розата » Съвети в земеделието

декември 01, 2023

Подготвят Закона за розата

Акценти

  • В Казанлък беше проведена дискусия за обсъждане на проектозакона за розата
  • Разработвания закон има за цел да защити както производителите, така и крайния продукт

Днес в Казанлък беше проведена дискусия за обсъждане на проектозакона за розата, тъй като наболелите напоследък проблеми в бранша засилиха недоволството на производителите по-рано тази година.

Министър Румен Порожанов се срещна с розопроизводители в Карлово

Заместник-министърът на земеделието, храните и горите д-р Цветан Димитров изрази мнение, че законът ще спомогне за урегулиране реда на производството, селекцията и търговията на маслодайната роза. Ще се уредят взаимоотношенията между производители и преработватели, за да се избегне бъдещо свръхпроизводство и рязък спад в изкупните цени.

Свръхреколтата от розов цвят ще се продаде трудно и на по-ниски цени

Разработвания закон има за цел да защити както производителите, така и крайния продукт. Необходимо е да бъдат разработени законоустановени рамки за производството, качеството и контролните механизми в бранша. Всички участници в дискусията са единодушни и подкрепят идеята, че контролиращите механизми не бива да пречат по никакъв начин на пазарните взаимоотношения.

Розопроизводителите се надяват Законът за розата да защити продукцията им, за да получат подобаваща отплата за труда и усилията си.

 

Сродни публикации