Подготвяме вертолети „Кугър“ за огнени бедствия » Съвети в земеделието

юни 06, 2023

Подготвяме вертолети „Кугър“ за огнени бедствия

В сезона с повишена опасност от възникване на пожари Военновъздушните сили разполагат с един вертолет МИ -17.

Той е в експлоатация и може да бъде изпратен за гасене от въздуха, съобщиха от Министерство на отбраната, информира „Дарик“.

От началото на септември още един вертолет МИ-17 ще бъде в експлоатация за подобни задачи.

За пожарогасене се подготвят и два вертолета „Кугър”. В дейности по гасене на пожари те ще могат да се използват още от следващата година.

Миналото лято точно в сезона на пожарите България остана без хеликоптер за овладяване на огъня. Вертолетът Ми-17 на Военновъздушните сили, който се ползваше за гасене от въздуха, се разби през лятото на 2018 при учение край Пловдив. При инцидента загинаха и двама военнослужещи. От авиобазата в Крумово тогава предупредиха, че при критични cитуaции щe ce нaлoжи дa рaзчитaмe нa cпacитeлни eкипи oт Гърция и Република Северна Мaкeдoния.

Година по-късно Военновъздушните сили имат готовност да участват в съвместни дейности за пожарогасене от въздуха с 1 един вертолет Ми-17. Хеликоптерът е в летателна експлоатация от края на май 2019.

След завършване на заводските наземни и летателни изпитания ще бъде приет в авиобаза „Крумово“ втори вертолет Ми-17.

Той ще бъде в готовност за участие в съвместни операции по оказване помощ на населението при възникване на събития от извънреден характер.


За пожарогасене от въздуха се подготвят и екипажи, летящи на вертолет „Кугар“. Планирано е към края на септември и началото на октомври тази година ВВС да разполагат допълнително с до два вертолета AS 532AL „Кугар“ и подготвени екипажи за участие в съвместени дейности за пожарогасене от въздуха.

 

За автора

Сродни публикации