Повишено внимание заради АЧС » Съвети в земеделието

май 30, 2024

Повишено внимание заради АЧС

Акценти

  • В Румъния голяма част от огнищата са в дребни стопанства от типа заден двор

След като стана ясно, че у нас няма Африканска чума по свинете специалистите предупредиха, че въпреки това към проблема трябва да се подходи с повишено внимание, заради увеличаващия се брой на огнищата в северната ни съседка. Там вече са регистрирани 576 огнища на болестта, като най-близкото от тях е разположено на 20 километра от границата ни.

У нас няма Африканската чума по свинете

Планирано е до края на месеца да се проведе преброяване на прасетата в личните стопанства, в много населени места, в страната. По закон всеки стопанин е длъжен да регистрира животните си, но много от тях не са го направили.

прасеВ Румъния голяма част от огнищата са в дребни стопанства от типа заден двор и при появата на симптоми на зараза много от фермерите крият животните си. Така болестта се разпространява значително по-лесно. За недопускане на такива действия се водят информационни кампании, за да могат фермерите у нас да се запознаят със ситуацията и да не прибягват до укриване на зараза. Болестта е изключително опасна за животните, тъй като има летален край.

За защита от болестта Африканска чума по свинете по границата ни беше изградена 133 км ограда от бодлива и режеща тел, поставени са репеленти имитиращи вълча урина, за да защитят страната от набези на диви свине. Това са само част от предприетите мерки за недопускане разпространението на заразата. Ветеринари апелират за съдействие от страна на стопаните, за да не възникват в последствие неприятни изненади заради укрити животни.

 

Сродни публикации