Повишава се цената на меда в Пазарджишко » Съвети в земеделието

ноември 28, 2023

Повишава се цената на меда в Пазарджишко

Акценти

  • Клеевата тинктура също е добре продаван продукт

Пчеларите в Пазарджишко отчитат повишаване в цената на меда през летния сезон. С почти 2 лв. е отчетената промяна и към момента буркан пчелен мед се продава за близо 11 лв. Запознати твърдят, че по това време на годината на кооперативния пазар буркан акациев или манов мед се предлагат на цена от около 13 лв. От производители същите видове мед могат да бъдат закупени на по-ниски цени, а именно от порядъка на 8 – 9 лв за буркан. Тази разлика в цените води до различни спекулации, които рефлектират основно върху джоба на потребителите.

Производители споделят, че могат да предложат богата гама от пчелни продукти, като всеки един от тях е с благотворно действие за човешкото здраве и намира широко приложение в народната медицина. Потребителите могат да избират от различните видове мед, пчелен прашец. Клеевата тинктура също е добре продаван продукт.

Производители и търговци се обедняват около идеята, че с всяка следваща година интересът към пчелните продукти расте. Все по-голям става броят на клиентите им, които се обръщат към природосъобразния начин на живот и посягат към лекове от природата каквито са меда, пчелния прашец, клеевата тинктура.

 

Сродни публикации