Повишава се смъртността и на дивите опрашители » Съвети в земеделието

август 04, 2021

Повишава се смъртността и на дивите опрашители

Акценти

  • Резултатите от проучване са показали, че популациите на 14 вида пчели са намалели с до 90%

Климатичните промени оказват влияние върху обичайните местообитания на пчелите.

Все повече намаляват популациите на дивите пчели в САЩ. Смъртността на опрашителите е световен проблем. Американските земеделци ежегодно влагат в стопанствата си тонове препарати за растителна защита и допълнително увеличават смъртността. Проблемът е, че и популациите на над десет вида диви пчели намаляват стремглаво с всяка следваща година.

Екип от учени на университета на Ню Хемпшир са изследвали 119 вида пчели  от музейна колекция на 125 години. Резултатите са показали, че популациите на 14 от тях вече са намалели с до 90%.

Спорен е въпроса за основната причина за това явление. Според някои е прекомерната употреба на пестициди и хербициди, които тровят пчелите. Други смятат, че промените в климата са причинили големи загуби на пчелни семейства. Нарушавайки екологичното равновесие ние променяме и обичайните местообитания на насекомите. Загубата на растителни видове ги провокира да търсят храна на други места, които не са типични за тях. Там резките метеорологични промени или други фактори биха могли да окажат влияние върху здравето на опрашителите. Не са за подценяване и болестите, които също са бич за пчелите. Проблемът е, че търсейки виновник изместваме фокуса от начините и възможностите за решаването му.

 

Сродни публикации