Повишава се износът на овче и агнешко месо » Съвети в земеделието

февруари 21, 2024

Повишава се износът на овче и агнешко месо

Над 20% ръст на износа през първото полугодие на 2014 г. и нови инвестиции, чрез които се повиши с 10% броят на отглежданите животни в страната. Тази положителна тенденция се забелязва за пръв път от много години насам в сектора на овцевъдството, като представителите му са категорични, че се дължи на повишения интерес към българското агнешко месо от арабските и други източни държави. Предлаганите по-добри изкупни цени от чуждестранни търговци (4.5 – 6 лв. за кг), повишените субсидии за животновъдството и ниските през последните години цени на фуражите водят до разширение на съществуващите ферми, както и навлизане на нови играчи на пазара. От сектора казват, че двигател на растежа може да се окаже дълго обсъжданият държавен проект за износ към Катар, който обаче е замръзнал по вина основно на българската администрация.
 

Напред с бавни стъпки
 

Макар че овцевъдството е традиционно основен отрасъл в селското стопанство, секторът се превърна в бутиков в средата на 90-те години. От някогашните над 3.5 млн. отглеждани животни към края на 90-те броят им падна под 700 хил. През последната година обаче в сектора има раздвижване. "Последната кампания за директни плащания и данните на Европейската комисия показаха, че заявените нови животни за подпомагане са 100 хил.", коментира председателят на националната овцевъдна асоциация Бисер Чилингиров. Така по думите му отглежданите овце в България вече достигат 1 млн., тоест ръстът е около 10%. Според Чилингиров в страната вече започват да се оформят големи стопанства с по 2-3 хил. животни, като в момента се работи и по други подобни проекти. "Има прилив на нови инвеститори, както и разширение на съществуващи ферми", казва още той. Според представители на бранша новите инвеститори са основно представители на други отрасли в селското стопанство, които разнообразяват дейността си, но в бранша влизат и фирми от други отрасли, като например строителство, туризъм и др. Причината е, че през последните години се засилва интересът от външни пазари към българското агнешко и овче месо, същевременно субсидиите за животновъдството нарастват, а цените на фуражите се задържат на по-ниски нива през последните години.
 

Ръст на износа
 

Въпреки че износът на агнешко и овче месо е сравнително нисък (11 млн. лв. за миналата година), напоследък в сектора има сериозно оживление. За първото полугодие на тази година Националният статистически институт отчита, че изнесеното месо е за 6.16 млн. лв. при 4.86 млн. лв. за миналата година. Увеличението се дължи основно на стартирания частен проект между катарския търговец "Катар мениджмънт ейджънси" и българската "Тексима трейдинг", които са реализирали износ на 10 хил. агнета. Очакванията са през второто полугодие също да бъде отчетен ръст на износа, отново основно към арабски държави, като причината за това е големият мюсюлмански празник Курбан Байрям през октомври. От бранша казват, че вече има заявка за покупка на 5 хил. животни от либийски търговец, както и питания от други източни държави.

 

За автора

Сродни публикации