Повече продукти трябва да се включат в училищните схеми » Съвети в земеделието

април 22, 2024

Повече продукти трябва да се включат в училищните схеми

Акценти

  • Участниците в срещата имат срок от две седмици, за да представят писмено своите предложения

Добри хранителни навици у децата могат да се изградят по-лесно с по-разнообразно меню.

Промени по схемите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“ събраха на среща производители на плодове и зеленчуци и експерти от няколко министерства. Те обсъдиха плановете за обогатяване на менюто в учебните заведения. Търсят се възможности за разнообразяване на български сезонни плодове, които да се предлагат на децата в предучилищна и начална възраст.

Осем асоциации на производители и търговци на мляко, плодове и зеленчуци, представители на Министерство на образованието и науката и Министерство на здравеопазването, директори на училища и детски градини присъстваха на срещата. Тя се проведе в Министерство на земеделието, храните и горите. Неин инициатор беше заместник-министър Чавдар Маринов. Фокус на дискусиите беше необходимостта от изготвяне на нова наредба с промени в нормативната база, уреждаща прилагането на училищните схеми.

Във връзка с идеята за обогатяване на менюто ще бъде изготвен анализ относно възможностите на регистрираните производители да реализират подобни доставки с необходимите високи показатели за качество. Чрез тази програма трябва да се възпитават у децата добри и трайни вкусови навици и предпочитания по отношение на храните. Именно затова не може да има никакви компромиси по нейното изпълнение.

На участниците в срещата беше даден срок от две седмици, за да представят писмено своите предложения. Спазването на сроковете ще позволи необходимите промени да влязат в сила за учебната 2020/2021 година.

 

За автора

Сродни публикации