Все повече потребители избират българските вина » Съвети в земеделието

юли 16, 2024

Все повече потребители избират българските вина

Акценти

  • Спадът от до 50 % от стартовата цена на гроздето не се дължи само на неблагоприятните метеорологични условия

Производители съветват да опитаме тазгодишната реколта бели вина

Много положителни са прогнозите за качествените характеристики на тазгодишните бели вина и розе. Сортовете, от които се правят са се повлияли доста добре от климатичните условия тази година, когато лятото беше по-хладно.

Добре са се развили и сортовете грозде, които зреят през късната есен. За разлика от тях ранозреещите не са успели да повишат и подобрят толкова много вкусовите си качества.

Много от лозарите тази година станаха свидетели на сериозен спад в изкупните цени на реколтата. Причина за това донякъде беше и загубата на част от гроздето. Дъждовете през лятото бяха причина за по-малко добиви в определени райони на страната. Спадът от до 50 % от стартовата цена не се дължи само на неблагоприятните метеорологични условия. Допълнително утежни ситуацията и затварянето на един от най-големите винпроми в страната.

Голяма част от произведеното вино у нас се изнася за чуждите пазари. Продукцията ни е високо ценена по цял свят. На редица изложения вината ни получават награди и отличия за качество. Важно е да се отбележи, че растат интереса и предпочитанията на потребителите у нас към роднитена напитки.

 

Сродни публикации