Повече от 120 марки бира се произвеждат на територията на България » Съвети в земеделието

април 13, 2024

Повече от 120 марки бира се произвеждат на територията на България

Акценти

  • Най-големите любители на пивото са мъжете на възраст 40-49 години

5,5 милиона хектолитра бира са продадени в страната през миналата година.

Oборотът на пивоварните предприятия е близо 480 милиона лева. Това съобщиха от Съюза на пивоварите в България в навечерието на професионалния си празник – Илинден.

През 2018 г. производството на бира у нас е 5,1 млн. хектолитрa. За същия период на пазара са позиционирани 35 нови продуктови предложения, произведени в България. Вносната бира е 308 хиляди хектолитра. Износът, който е 187 хиляди хектолитра, е с 44% ръст.

Пивоварите стават все по-предпазливи в прогнозите за бирения пазар през тази година. Дъждовното лято и по-слабият туристически поток вече доведоха до 4-5 % спад в продажбите на бира. Очакванията за пазарните резултати към края на 2019 г. не са оптимистични, коментираха от СПБ.

За 2018 г. консумацията на бира на глава от населението у нас е 75 литра. Твърдо се запазва и тенденцията за увеличаване дела на продажбите в кенове и намаляване на дела на пластмасовите бутилки. Продажбите на бира в хотели, ресторанти, кафенета, вече 10 години продължават да са в стагнация. В сравнение с реализацията в магазинната мрежа за 2018 г. са в съотношение 20% към 80%.

За първите 6 месеца на тази година вложенията в дълготрайни материални активи вече надхвърлят 21 милиона лева.

В страната вече се предлагат над 15 популярни марки безалкохолни бири и радлери. Традиционно високата оценка за нея най-много се влияе именно от вкуса и разнообразието на пивото. Спецификите и  възприемането на бирата като питие също са от значение.

В началото на лятото 55% от българите над 18 г. пият бира поне веднъж седмично. 60% от активните потребители определят пивото като най-подходящото за тях питие. 44% считат, че при умерена консумация бирата е част от здравословния начин на живот.

Най-големите любители на пивото са мъжете на възраст 40-49 години. Те пият бира 10-11 пъти месечно. При дамите най-активните почитатели на пивото са в същата възрастова група. Те консумират пенливата напитка 6 пъти в месеца. За поредна година най-често бирени наздравици се вдигат в Монтана – поне 13 пъти месечно и почти толкова в Русе. Дамите от Монтана остават най-верните фенове на пивото и поне 10 пъти в месеца си пийват биричка.

 

 

За автора

Сродни публикации