Повдигнаха само пет обвинения на шестимата задържани от ДФЗ » Съвети в земеделието

април 25, 2024

Повдигнаха само пет обвинения на шестимата задържани от ДФЗ

Акценти

  • Забрана за напускане на страната е наложена и на петимата привлечени служители

На трима от служителите са определени мерки за неотклонение „Парична гаранция“.

На 17 юли 2019 г. Специализирана прокуратура привлече към наказателна отговорност петима служители в Държавен фонд „Земеделие“.

От прессъобщение на прокуратурата стана ясно, че четирима от тях са обвинени за извършено в съучастие длъжностно престъпление – неизпълнение и нарушаване на служебните им задължения при обработката на заявления пред фонда за финансово подпомагане на еднолични търговци, свързани с обвиняемия по делото срещу Миню Стайков и други 7 лица. Петият служител на ДФЗ е привлечен като обвиняем за участие в ръководената от Стайков организирана престъпна група. Сред обвинените лица е и заместник-изпълнителният директор на Фонда.

Трима от обвинените са дали подробни обяснения. Те са съдействали максимално на воденото наказателно производство. Определени са им мерки за неотклонение „Парична гаранция“. Те са съответно в размер 26 000 лв., 10 000 лв. и 7000 лв. Другите двама обвиняеми са задържани за срок до 72 часа. В този период ще се събират други доказателства и ще се преценява каква мярка за неотклонение да им бъде определена. Забрана за напускане на страната е наложена и на петимата привлечени служители.

По време на действията по разследването срещу тях на 16.07.2019 г. са събрани писмени доказателства за това, че едно от обвинените длъжностни лица е раздал през последната година с договори за заем общо 1,8 милиона лева на търговски дружества, в т.ч. на дружества, предлагащи бързи кредити. От същото длъжностно лице са иззети и два луксозни автомобила. Единият от тях е брониран Мерцедес (на заглавната снимка на статията), който е бил оставен на съхранение в гараж в дома на Стайко и Миню Стайкови в столицата. Същото длъжностно лице е в родство по сватовство със Стайкови.

 

Сродни публикации