Площите с лавандула нарастват с над 50% само за една година » Съвети в земеделието

юли 16, 2024

Площите с лавандула нарастват с над 50% само за една година

Акценти

  • Само в област Добрич насажденията с лавандула гонят 90 000 декара по данни на ДФЗ

През 2019 г. на лилавия фронт е необичайно тихо.

За лавандулата се говори все по-малко. Пазарът най-сетне се насочи към дългоочаквано равновесие и ролите на производители и търговци се размениха. Сделки се случват на 70 лв. за кг. масло, а търсенето е вяло. Площите с лавандула продължиха безогледно да бъдат разширявани и надхвърлиха 180 хил. декара през 2019 година – ръст от 53% само за една година.

Източник: ДФЗ – заявени за подпомагане площи

Само в област Добрич насажденията с лавандула гонят 90 000 декара по данни на ДФЗ. За сравнение, само преди две години те бяха около 33 000 декара и още тогава давахме сигнали, че пазарът е близо до насищане. Лошата откъм климатични условия 2018-а и недалновидността на част от играчите на пазара доведоха до ценова истерия (маслото достигна и надхвърли 200 лв./кг.), която на свой ред породи нова истерия за засаждане. Така стигнахме до днешната ситуация, при която инвеститорите от последните две години чакат възвръщане на вложенията си, но такова не се очертава на хоризонта.

За този развой опитвахме да предупредим в началото на 2018-а на една среща със земеделски производители от района на Добрич. Презентацията е интересна сама по себе си и можете да я намерите в прикачения файл, а ето и съдържанието ѝ накратко:

  • Световно търсене на етерични масла;
  • Търсене на масло от лавандула и лавандин;
  • Разлики в качеството на маслата;
  • Уроци от Франция;
  • Рискове пред пазара на лавандулово масло и възможни сценарии;
  • Как да предотвратим най-лошия вариант?

На последните две точки, разбира се, никой тогава не обърна внимание. Днес те продължават да бъдат актуални, така че си струва да им се хвърли едно око.

Източник: InteliAgro

 

За автора

Сродни публикации