Плодовете и зеленчуците в САЩ са пълни с пестициди » Съвети в земеделието

юни 22, 2024

Плодовете и зеленчуците в САЩ са пълни с пестициди

Акценти

  • На фона на толкова много изброени продукти има изготвен списък, в който са опоменати всички 15 на брой „чисти“ култури

По данни на американската организация Environmental Working Group почти 70 % от плодовете и зеленчуците, който се отглеждат на територията на страната съдържат 230 различни вида пестициди.

Най-богати на вредните за човешкото здраве субстанции са ягодите и спанакът, следвани от нектарините, ябълките, гроздето, прасковите, черешите, крушите, доматите, целината, картофите и някои сортове пипер. Лошата новина за любителите на черешите, прасковите и ябълките е, че в над 98 % от проверените плодове има открити повече от един пестицид.

На фона на толкова много изброени продукти има изготвен списък, в който са опоменати всички 15 на брой „чисти“ култури. В него влизат: авокадо, сладка царевица, аспержи, ананас, зеле, лук, папая, грах, манго, патладжан, киви, броколи, карфиол и два сорта пъпеши.

Изследванията относно влиянието на пестицидите върху човешкото здраве продължават, а заедно с тях и строгите мерки и контрол на използваните разрешени вещества в земеделието.

 

Сродни публикации