Плевелите развиват устойчивост към хербициди » Съвети в земеделието

юни 17, 2024

Плевелите развиват устойчивост към хербициди

Акценти

  • Планирано е екип от учени да разработи нови диагностични тестове за откриване на устойчивостта на метлицата към хербициди

Вредни или не, хербицидите вече не пречат на развитието на едногодишната метлица

Едногодишната метлица е един от най-често срещаните плевели по цял свят. Изследователи от Института по земеделие при Университета в Тенеси, САЩ са направили анализ, който е показал, че растението е станало устойчиво към повечето хербициди. По тази причина учените са решили да вложат усилията и знанията си, за да открият препарат, който да повлияе върху растежа на метлицата. Това съобщава от GreenTech.bg.

Едногодишната метлица обича торфищата в умерените климати. Тя вирее добре на декоративни тревни площи, голф-игрища, спортни терени, земеделски ферми. Нейното разпространение е проблем за озеленители, ландшафтни специалисти и земеделци.

Торфеният мениджмънт е бизнес свързан с поддръжка на зелени площи за спортни терени. Той е силно развит в Тенеси. По данни от 2013 г. приносът му за икономиката на щата се равнява на 5,8 милиарда долара годишно. Специалистите в бранша са притеснени заради слабия контрол върху плевелите. Именно той е сред факторите, които влияят на рентабилността на бизнеса.

Как експерти ще търсят решение за борба с плевела?

Предстои учените от Тенеси и от още 14 други университета в САЩ да проведат мащабен опит за справяне с метлицата. Важно е да се намери решение на проблема, който ландшафтните мениджъри наричат “епидемия от хербицидна резистентност”.

Ще бъде сформиран екип от учени с ръководител Джим Броснан. Той е  изследовател на торфените култури в университета. Проучването, което ще проведат експертите ще засегне поведението на популацията на едногодишна метлица в САЩ. Екипът ще събере проби от тревата от голф игрища, спортни игрища, жилищни и търговски зелени площи, както и от пчелини. След това пробите ще се размножат в контролирана лабораторна среда. Така те ще бъдат тествани за устойчивост на често използваните хербициди. Целта е количествено да се определи обхватът на хербицидната резистентност при популацията на едногодишната метлица.

Планирано е екипът на Броснан да разработи нови диагностични тестове за откриване на устойчивостта на упорития плевел към хербициди. Ще бъде направено изследване на устойчивостта на семената на метлицата в почвата. Ще се разгледа и въздействието на практиките по отглеждане на различни растителни култури върху ежегодното съзряване на досадната трева.

Учените се надяват усилията им да доведат до оптимизиране на управление на плановете за  борбата с едногодишната метлица. Те трябва да интегрират разнообразни техники за намаляване на резистентността й към хербициди.

 

Сродни публикации