Платени са над 75 млн.лв. по схемите за обвързана подкрепа за плодове и зеленчуци » Съвети в земеделието

юли 05, 2022

Платени са над 75 млн.лв. по схемите за обвързана подкрепа за плодове и зеленчуци

Акценти

  • По Схемата за обвързано подпомагане за плодове (основна група) са разпределени общо 29,982 млн. лева

13 700 земеделски стопани получиха субсидии по схемите за обвързано с производството подпомагане за плодове и зеленчуци.

До 31 януари 2019 г. те са попълнили и подали декларации по образец и са заявили площи с плодове и зеленчуци. Средствата, които са оторизирани по схемите са, както следва:

  • по Схемата за обвързано подпомагане за плодове (основна група) – СП (основна) са разпределени общо 29,982 млн. лева;
  • по Схемата за обвързано подпомагане за плодове (сливи и десертно грозде) – СП (други) са разпределени общо 6,561 млн. лева;
  • по Схемата за обвързано подпомагане за зеленчуци (зеле, дини и пъпеши) – СЗ (други) общият размер на изплатените субсидии е 4,444 млн. лева;
  • по Схемата за обвързано подпомагане за зеленчуци – СЗ (основна) между земделските стопани са разпределени общо 26,434 млн. лева;
  • по Схемата за обвързано подпомагане за зеленчуци оранжерийно производство (СЗо) са изплатени средства в общ размер на 7,680 млн. лева.

Вижте ставките по схемите за обвързана подкрепа за плодове и зеленчуци

За първите до 30 хектара, за които имат право на подпомагане, земеделските стопани получават завишено плащане. За допустимите за подпомагане площи над 30 ха за СП (основна), СП (други), СЗ (други) и СЗ (основна и плащане с по-нисък размер) плащането е с по-нисък размер.

Помощта се определя на хектар при отчитане на изискването за добив,съгласно приложение № 5 от Наредба 3 от 17.02.2015 г.

По-рано тази седмица излязоха и заповеди за определяне размера на ставките по схемите.

 

Сродни публикации