Плантации за трюфели и фин цветен памук сред иновациите на изложбата „Агра 2019“ » Съвети в земеделието

юни 21, 2024

Плантации за трюфели и фин цветен памук сред иновациите на изложбата „Агра 2019“

Акценти

  • Важен сегмент на „Агра 2019“ са семената, торовете и препаратите за растителна защита

Посетителите ще имат възможността да научат повече за новата технология за производство на твърда пшеница.

Отглеждането на трюфели е новият хит в земеделието, затова новости за сектора ще бъдат показани на Международната селскостопанска изложба „Агра 2019“ от 20 до 24 февруари в Пловдив.

Иновация от европейски мащаб са фиданките на леска, дъб, габър, липа, орех и иглолистни видове, „заразени“ със спори от пет вида български трюфели, и технологията за създаване на трюферии в пустеещи земи. Върху тях се засаждат овощни, горски или декоративни дръвчета, в които са имплантирани семената на скъпите подземни гъби. Така фермерите могат да направят плантации, където да отглеждат не само тях, а и други полезни култури, от които да печелят допълнително.

През последните години у нас се активизира и производството на памук. Български учени предлагат сортове, оценени като ново направление в селекцията у нас. Те са с естествено оцветено кафяво влакно, по-дълго и по-фино от стандартното, с висок екологичен и стопански ефект, твърдят създателите.

Новост е и технологията за производство на твърда пшеница. Тя е много подходяща за направата на качествени макаронени изделия. Някои особености на сорта водят до понижаване на себестойността и по-добри икономически резултати за фермерите.

Какво ще видите още?

Това са част от иновациите, които ще демонстрира на „Агра 2019“ Селскостопанската академия. Посетители ще видят различни сортове растения и породи животни, технологии за тяхното отглеждане. Акцентира се на индустриалното животновъдство заради търсенето на суровини за хранителната индустрия.

Важен сегмент на „Агра 2019“ са семената, торовете и препаратите за растителна защита. Те са разработени въз основа на най-модерни екологични методи за обработка на земята. Те променят тотално растениевъдството и го превръщат в целогодишна дейност. Представят ги научни институти и световно известни фирми от Холандия, Австрия, Германия, Франция.

Биопроизводството е едно от водещите направления в изложбата, където ще бъдат показани технологии и оборудване, чисти торове и препарати, продукти на земеделски и животновъдни ферми. В деловата програма са включени Ден на биологичното земеделие с международна научна конференция и други събития за сектора.

Комплексни решения за своята работа ще открият и фермерите, занимаващи се с конвенционално растениевъдство и животновъдство. На „Агра“ се демонстрира последно поколение техника за различни дейности в големи и малки стопанства. Представят се финансови инструменти за подпомагане и кредитиране.

Така не само показваме иновации за селското стопанство, но и улесняваме пътя за тяхното внедряване в практиката, коментира доц. д-р  Иван Соколов, главен директор на Международен панаир Пловдив, организатор на „Агра“ и на изложбите „Фудтех“ – за хранителната индустрия, и „Винария“ – за лозарство и винарство, които ще се проведат по същото време.

 

Сродни публикации