Пик в цените на пшеница » Съвети в земеделието

октомври 03, 2023

Пик в цените на пшеница

Акценти

  • Повишението в цените е отчетено от много от борсите по света

Очаква се спад на световните запаси от царевица

Неблагоприятните климатични условия през това лято свалиха добивите на зърнените култури в много страни от Европа. В четвъртък слух за възможно ембарго върху износа на украинска пшеница доведе до драстичен скок в цените на френската пшеница. Тази новина беше отречена ден по-късно от правителството на Украйна, което свали малко котировките. В страната очакват реколта близка до прогнозираните стойности, а именно около 24 млн.тона. Като хлебната пшеница се очаква да бъде приблизително 55 % от общото количество, а останалите 45 % да са фуражна.

Според специалисти е напълно възможно тази тенденция на повишение на цените да се запази заради по-малките количества произведени в Европа. Австралия също беше засегната от сушата тази година и реколтата й няма да достатъчно голяма.

У нас реколтата от пшеница тази година пострада значително заради дъждовете, но пък те спомогнаха за увеличение на добивите от царевица. Други европейски страни не биха могли да се похвалят с това, тъй като там сушата съсипа и реколтата/добивите от тази култура. Търсенето на царевица расте, а също и цените, което обещава добри печалби за родните производители.

Според анализатори предварителните прогнози за повишаване на цените на царевицата може да се окажат точни. В световен мащаб се наблюдава спад на запасите с около 18 %, което е близо 168 млн. тона.

Добивите от царевица отчитат спад не само заради високите температури и необичайно дългата суша, но и заради спад в реколтираните площи в страни като Украйна, САЩ и Мексико. Все повече културата се използва в етаноловата промишленост, което на свой ред обуславя допълнително увеличение на търсените количества. В Аржентина се очаква заетите със соеви култури площи да се увеличат за сметка на тези с царевица. Липсата на влага и високите температури по време на цъфтеж на културата са причина във Франция състоянието на реколтата да се влошава.

 

Сродни публикации