Пикиране и отглеждане на разсад от домати » Съвети в земеделието

октомври 26, 2020

Пикиране и отглеждане на разсад от домати

Акценти

  • Пикирането на разсада от домати за ранно производство най-често се извършва в неотопляеми полиетиленови оранжерии

През първата половина на месец март разсадът от домати, предназначен за ранно плоско производство, е готов за пикиране. За да се получи оптимален стопански ефект, пикирането трябва да приключи до към 20 – 25 март. Пикиран разсад от домати се използва и за ранно производство в полиетиленовите оранжерии. Грижите и начинът на пикиране са аналогични.

Подготовка на оранжерията

 

Най-често растенията се пикират в неотопляеми полиетиленови оранжерии или в полутопли парници. В райони с по-студена пролет, може в оранжерията върху лехите да се изградят полиетиленови тунели.

Оранжерията се наторява с 2-3 кг много добре разложен оборски тор и 30-35 г супер фосфат на 1 м2 изорава се на дълбочина 20-25 см, фрезова се (за по-добро раздробяване на почвата е добре да се фрезова двукратно) и се оформят лехите с ширина 110-120 см и височина 7-8 см. Пътеките между лехите не трябва да са по-широки от 40 ст. За борба с поповото прасе се разхвърлят гранули от препарата Скипер 4Г-1кг/м2 преди второто фрезоване. Лехите се заглаждат. Полиетиленовото фолио на оранжерията се поставя 7-10 дни преди пикирането.

Разсадът е готов за пикиране след 15-20 дни от датата на поникване, когато растенията имат 2 същински листа (фаза „кръстосване“). Разстоянието на пикиране за домати е 10×10 см. За 1дка са необходими 50 м2 разсадна площ (4500-5000 растения).

Останалото съдържанието е само за регистрирани потребители. Моля Влезте в профила си.

 

Сродни публикации