Печалбите от „биологични“ храни и продукти са съизмерими с тези от трафика на наркотици » Съвети в земеделието

април 22, 2024

Печалбите от „биологични“ храни и продукти са съизмерими с тези от трафика на наркотици

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще затегне контрола над биопродуктите, които се разпространяват в търговската мрежа.

Причината е, че не само у нас, но и в цяла Европа зачестяват сигналите за измами с храни, които не са били сертифицирани или са били преопаковани като биопродукти, обясни проф. Пламен Моллов, изпълнителен директор на агенцията. Тъй като мнимите биостоки се продават в пъти по-скъпо, печалбата за измамниците в сектора е съизмерима с трафика на наркотици, смята той.

За разработването на мошеническите схеми спомага и това, че пазарът с биопродукти се разраства. Към момента има една лицензирана организация, която провежда непрекъснат контрол над разпространението на такива продукти. "Това, което ние правим, е да проверяваме подобни продукти на пазара. Ако имаме съмнения, тогава тръгваме назад по веригата", допълни проф. Моллов.

Иначе от началото на декември миналата година до 5 януари 2015 г. са направени общо 13 292 проверки, при които са конфискувани 2418 кг храни. Любопитното е, че през този период освен месни и млечни продукти са иззети и 351 кг хранителни добавки, 55 литра фитнес напитки, както и 9689 кг моркови със завишено съдържание на пестициди.

При тематични инспекции около Никулден е наложена забрана за консумацията на 126 кг риба, а в навечерието на студентския празник са бракувани 42 кг хранителни продукти. По коледните и новогодишните празници са конфискувани 836 кг хранителни стоки.

Най-често срещаните нарушения, с които се сблъскват инспекторите на агенцията, са свързани с лошата хигиена на местата, където се произвежда или опакова храната. Случва се суровините, които се използват, да нямат етикети, произходът им да е неясен или да нямат изрядни документи. При проверки по сигнали на граждани са установени и други нарушения – предлагат се храни с изтекъл срок на годност и с чужди тела в тях – буболечки, камъни, пирони и дори ножчета.

Според изпълнителния директор на БАБХ това се дължи на липсата на системи за самоконтрол във фирмите. "По мое виждане не са много строги глобите така, както са разписани в Закона за храните.

Те са средно между 500 и 2000 лв.", подчерта проф. Моллов и допълни, че санкциите трябва да скочат двойно и тройно при повторно нарушение. Той подчерта, че от агенцията само за една година са уволнени 8-9 служители, които са вземали подкупи или са нарушили правилата на работа на организацията.

 

За автора

Сродни публикации