Пет държави обединяват усилия за изпълнението на проекта „Black sea 4 fish“ » Съвети в земеделието

февруари 24, 2024

Пет държави обединяват усилия за изпълнението на проекта „Black sea 4 fish“

Акценти

  • Чрез изследвания на рапана трябва да се определи какви са възможностите за неговия улов

Първият изнесен офис на Международната организация за прехрана и земеделие се намира в Бургас.

Сериозни изследвания предстои да бъдат извършени в Черно море. Това ще се случи по проект „Black sea 4 fish“. Тази инициатива е част от Международната организация за прехрана и земеделие. Неин организатор е Регионалната комисия за Средиземно море. Международната организация за прехрана и земеделие може да се похвали с първия си изнесен офис, които се намира в Бургас. Именно от там се ръководят и всички дейности за изпълнение на проекта „Black sea 4 fish“. Предвидено е в изпълнението му да вземат участие всички държави, които имат излаз на Черно море. Това са: България, Румъния, Турция, Грузия, Русия и Украйна.

Предстоят изследвания на рапана и за целта е необходимо да бъдат обсъдени много детайли. Важно е да се установи какво е състоянието на популацията, а с него и запасът от рапан в Черно море. Трябва да се определи какви са възможностите за неговия улов, за да може той да се оползотворява от рибарите като стопански риболов и същевременно с това да се запази запасът му.

Проведен е тридневен семинар на тема „Хармонизиране на методологиите за събиране на данни на пристанищата за разтоварване и провеждане на научните изследвания на море“. Неговата цел е била уеднаквяването на начините и методиките на изследване за цялото Черноморие. Сега България и Румъния изпълняват ангажиментите си за събиране на данни. Извършват се изследвания за калкан и цаца като квотирани видове и за рапана като инвазивен вид в Черно море.

 

Сродни публикации