Пащърнакът не е труден за отглеждане » Съвети в земеделието

Пащърнакът не е труден за отглеждане

Той е малко познат и слабо разпространен кореноплоден зеленчук в нашата страна. По хранителната си стойност не отстъпва на другите кореноплодни култури. Съдържа азотни вещества, мазнини, захари, безазотни екстрактни вещества. Много домакини у нас използват кореноплодите като подправка при направата на туршии, но навлиза и в домакинската практика за приготвяне на пикантни ястия. Пащърнакът е двугодишно растение. През първата година образува листна розетка и кореноплод, а през втората развива цветоносно стъбло.

Кореноплодът, заради който се отглежда, е кръгъл или вретеновиден с кремаво-бяло месо, по устройство подобен на моркова и кореновидния магданоз. Към условията на отглеждане пащърнакът не е взискателен. Студоустойчив е. Издържа на засушаване, но високи добиви дава при поддържане на умерено влажна почва.

Обработките, торенето и напояването през вегетацията са както при морковите. Пащьрнакът се засява рано през пролетта, още през март. За 100 кв. метра се изразходват 35-50 г семена. Важно условие за редовното им поникване е да са от предната година. Ако са по-стари, кълняемостта им е понижена. Засяват се редово на 25-30 см между редовете. Окончателните разстояния в редовете след пререждането са 8-12 см според сортовите особености. Семената никнат много бавно – три-четири седмици след сеитбата. Няма да сгрешите, ако засеете и бързоникнещи семена като от репички например. Те ще очертаят редовете и това ще ви улесни в борбата с плевелите в междуредието. Кореноплодите се изваждат късно през есента, към края на октомври и началото на ноември и се почистват от пръстта. Листата се отрязват ниско над челата. В такъв вид пащърнакът се предлага на пазара или се съхранява в ровници. Добивите се колебаят в доста широки граници – от 200 до 400 кг от 100 кв. метра в зависимост от сорта, грижите по отглеждането и метеорологичните условия по време на вегетацията.

У нас са разпространени сортовете Софийски кръгъл № 5 и Софийски полудълъг, но не е изненада, ако на пазара се намерят и други сортове, предлагани от фирми вносителки.

 

Свързани новини