Акценти
- Всяка година от заразена храна се разболяват поне 23 млн. души в цяла Европа
Доклад на Световната здравна организация показа стряскащи цифри.
В ЕС въпреки строгите контролни мерки продължава продажбата на храните, заразени с патогени, а тяхното въздействие върху човешкото здравето може да бъде смъртоносно.
Всяка година от заразена храна се разболяват поне 23 млн. души в цяла Европа. От тях в близо 4 700 случая болестта става фатална. Това показват данните от актуализирания доклад на Световната здравна организация (СЗО) за рисковете от инфекции, причинени от храни.
Норовирусът е патоген в храните, който разболява повечето хора. Само през 2017 г. са регистрираните случай на 15 млн. болни.
Ако в борбата със салмонелата се отчита сериозен напредък през последните години, то заразените с бактерията Campylobacter стават все повече. Този патоген, който се среща най-често в птиците, остава в месо в резултат на нечисто клане. Според СЗО той причинява почти 5 млн. заболявания.
Безопасността на храните в ЕС е въпрос, който уреждат държавите-членки. Те определят кои органи да извършват контрол на храните и да комуникират с Европейската система за бързо предупреждение за храни и фуражи (RASFF).
Паралелно с това основно производителите са тези, които носят отговорност за качеството на храната. Те трябва да изготвят концепция за анализ на безопасността на храните. Така следва да се ангажират с извършването на самостоятелен мониторинг на своите продукти. Чак след това съответните органи се намесват и проверяват храните.