Парче плод на ден намалява риска от инсулт с 40% » Съвети в земеделието

април 13, 2024

Парче плод на ден намалява риска от инсулт с 40%

Акценти

  • Случаите на исхемичен инсулт са с 25% по-малко сред хората, приемали плодове ежедневно

Присъствието на само едно или две парчета плод в хранителния режим намалява риска от мозъчен удар с до 40%. Това показва ново изследване на Университета в Оксфорд.

7-годишното изследване, в което участват почти половин милион души. Хората, които включват плодове в храната си имат по-ниски нива на сърдечни заболявания и двата основни вида инсулт. Консумацията на плодове е разделена в 5 категории: никога, веднъж месечно, между 1 и 3 дни седмично, 4-6 дни седмично и ежедневно.

Колкото по-често хората приемат плодове, толкова повече намалява рискът от инсулт.

В сравнение с хората, които никога не се хранят с плодове, тези, които ежедневно приемат са изложени на 15% по-малък риск от сърдечно-съдови болести. Случаите на исхемичен инсулт са с 25% по-малко сред хората, приемали плодове ежедневно, а случаите на хеморагичен инсулт намаляват с 40 на сто. Хората, които ежедневно консумират плодове, имат значително по-ниско кръвно налягане.

Изследването не посочва какво количество плодове са приемали участниците за един ден. Средният прием сред хората, консумирали плодове ежедневно, е 1,5 порции. В периода на изследването са регистрирани 19 300 случая на сърдечни заболявания и 19 689 инсулта. Почти един на всеки пет, или 18%, от участниците консумира плодове ежедневно, а 6,3% въобще не го правят.

 

Сродни публикации